Typ hier tekst

"Ik heb neurofeedback als een goede ondersteuning ervaren in mijn burnout.
Ik ben Mariska enorm dankbaar voor haar luisterend hoor en goede adviezen. Ik voelde me enorm gezien en gewaardeerd als mens."

- Suzanne

Neurofeedback

Neurofeedback is een methode om de hersenen te trainen om beter te functioneren. Alles wat we doen, denken, voelen enzovoorts wordt door onze hersenactiviteit bepaald. Bij gezonde mensen zenden de hersenen automatisch stabiele patronen uit. Maar bij klachten als stress, pijn, vermoeidheid of hyperactiviteit is de hersenactiviteit ontregeld. De hersenen werken dan bijvoorbeeld traag waardoor zelfs alledaagse handelingen veel energie kosten. Hoe meer de hersenen ontregeld zijn, hoe ernstiger de klachten. Met neurofeedback kun je de hersenactiviteit trainen zodat deze weer stabiel wordt.

Voor wie is neurofeedback geschikt?

Neurofeedback is zowel voor volwassenen als kinderen geschikt. De praktijk toont aan dat neurofeedback gunstig werkt bij veel soorten klachten, zoals angst, burn out, chronische pijn, concentratiestoornissen, slaapstoornissen, epilepsie, depressie of vermoeidheid. Ook bij mensen die regelmatig topprestaties moeten leveren zoals topsporters of managers kan neurofeedback helpen om de focus en prestaties te verbeteren. Bij kinderen kunnen met neurofeedback goede resultaten worden bereikt bij AD(H)D, leerproblemen, dyslexie, autisme en gedragsstoornissen.

Hoe werkt neurofeedback?

Tijdens de training zit u in een gemakkelijke stoel en kijkt op een computermonitor naar een film of luistert naar ontspannende muziek. De therapeut plaatst enkele sensoren op uw hoofd die de hersenactiviteit meten. De therapeut kan hier aan zien op welke manier de hersenen niet goed functioneren en welke patronen moeten worden aangeleerd om beter te functioneren. Hier hoeft u zelf niet bewust iets voor te doen.

Een training duurt 35 minuten. Voor en na de training zal de therapeut de voortgang bespreken en tips geven om de voortgang te stimuleren. Neurofeedback is niet gevaarlijk en doet geen pijn.

Het eerste bezoek

Bij het eerste bezoek, dat ongeveer een uur duurt, wordt in een uitgebreid gesprek de ziektegeschiedenis, de klachten en de levensomstandigheden besproken. Er wordt getest op therapieblokkades en belemmerende omstandigheden zoals een verstorend eetpatroon. Tijdens of na het eerste bezoek besluit u, in overleg met de therapeut of neurofeedback de meest geschikte behandeling is.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Neurofeedback is maatwerk dus het aantal trainingen verschilt per persoon. In het algemeen wordt er al binnen enkele trainingen verschil waargenomen (zelf rapportage). Meer ontspannen zijn en beter kunnen slapen worden daarbij veel genoemd. Om het resultaat blijvend te laten zijn, zijn er meerdere trainingen nodig. Afhankelijk van de ernst en de aard van de klacht moet u denken aan vijftien tot dertig trainingen.

Blijvende resultaten

Het werkingsprincipe van neurofeedback wordt nog volop onderzocht. Dát het werkt is wel duidelijk. Ongeveer 80% van de personen die in Nederland neurofeedbacktrainingen hebben gehad, had hier baat bij. Meer energie, een beter geheugen, grotere concentratie, minder of zelfs geen pijn, beter presteren zijn veel gehoorde resultaten bij neurofeedback.

De resultaten zijn, op een enkele uitzondering na, blijvend. Dit komt omdat u bij neurofeedback gebruik maakt van uw eigen mogelijkheden. U leert de hersenen om optimaal te werken zonder medicijnen te gebruiken. Het is wetenschappelijk bewezen dat de hersenen in staat zijn om te leren om beter te werken, als ze de juiste informatie krijgen.

Wat u verder nog moet weten

U wordt getraind met het NeurOptimal systeem van Zengar. Dit is een Canadees systeem dat inmiddels door hondeden therapeuten in Europa, de Verenigde Staten en Canada wordt gebruikt. Het systeem kent door de speciale opzet geen gevaar voor het over-trainen van hersenfrequenties. Bij dit systeem zijn geen bijwerkingen bekend.

De neurofeedback trainingen worden gegeven als onderdeel van een natuurgeneeskundige behandeling. Dit betekent dat uw klachten vanuit uw hele persoon zullen worden benaderd en op een zo natuurlijk mogelijke manier zullen worden behandeld. Hierbij maken we gebruik van het eigen herstel vermogen. Het opvolgen van voedingsadvies en leefstijltips ondersteunt de trainingen en verkort het aantal sessies aantoonbaar.

Wilt u meer weten?

Neem gerust contact met me op.

Klik hier!

 0624542269          info@heelkracht.nl